We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Може ли Африка да печели от рециклиране на пластмаса?

7 0 0
12.10.2018

Принс Джабеа, на 15 години, мачка пластмасова бутилка, сякаш стъпква хлебарка, след това използвайки петата на другия си крак маха рязко капачката, която изхвърча във въздуха.

Той не представя най-новия модерен уличен танц в Дуала, търговската столица на Камерун, а участва в една от най-големите програми в страната за рециклиране на пластмаса, целяща да превърне отпадъка в нещо полезно, като същевременно се почиства околната среда.

Зад Джабеа около 30 тинейджъри събират пластмасови бутилки, задръстващи отводнителните канали и улуците, а други минават от врата на врата, за да вземат пластмасовия боклук на местните жители.

Всичко се събира в огромни платнени чували, които в края на деня се завързват и след това се изпращат, за да бъдат превърнати в обувки, столове, плочки за под и още много други продукти.

Инициативата RED-PLAST, рожба на 30-годишния инженер в областта на опазването на околната среда Алън Родриге Нгонде Елонг, се развива и в Яунде. Благодарение на нея се събират 100-150 тона пластмасови отпадъци или горе-долу колкото тежат 55 африкански горски слона.

Елонг представя идеята си като студент в Дуала.

Виждаш боклук, пластмаса навсякъде, накъдето погледнеш, каза той пред фондация Томсън Ройтерс, описвайки откритите отводнителни канали покрай улиците, запушени от пластмасови бутилки.

В дъждовния сезон каналите преляха и привлякоха комари, които се размножиха и съответно увеличиха случаите на малария и денги сред местните жители,........

© 24 Часа