We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Хейли стана популярен дипломат в ООН въпреки политиката на Тръмп

7 1 0
12.10.2018

Ники Хейли зае поста на най-високопоставения американски дипломат в ООН без никакъв външнополитически опит, но за по-малко от две години си създаде много приятели, дори сред посланиците на страни, които не са съгласни с политиката на правителството на Тръмп.

Внезапното съобщение във вторник, че до края на годината тя ще напусне, отекна като гръм в централата на ООН. Мнозина изразиха шок, а някои - тъга и изумление.

"Това беше изненада, не много приятна лично за мен", каза руският посланик в ООН Василий Небензя, чиято страна се сблъсква с американските позиции, включително за Сирия, Иран и израелско-палестинския конфликт.

Посланиците в могъщия Съвет за сигурност на ООН, работили отблизо с Хейли, я похвалиха, което е свидетелство за нейните умения и успех като дипломат, въпреки че страните на много от тях, включително традиционни съюзници на Америка, имат сериозни несъгласия с външната политика на нейното правителство.

Когато пристигна в ООН на 27 януари 2017 г., Хейли беше бивш губернатор на Южна Каролина и начинаеща в международните въпроси, но побърза да обяви нов начин, по който САЩ щяха да действат.

Целта на правителството на Тръмп е да покаже силата на САЩ, да говори открито и да защити своите съюзници, а на страните, които са против Америка, "си записваме имената" и ще отговорим съответно, каза тя.

Хейли се придържаше към тази цел, но също така усъвършенстваше дипломатическите........

© 24 Часа