We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пенсиите вече са политическа милостиня

3 0 13
08.10.2018

Оставянето на тавана завинаги, без да бъдат представени никакви разчети, допълнително обезверява хората с високи и честни доходи

Българската пенсионна система винаги е била изключително зависима от това кой е на власт и какви са неговите виждания да ползва доходите на възрастните хора. Въпреки че официално поне от 18 години пенсионната система би трябвало да е независима от държавата, да гарантира честни доходи на тези, които честно са се осигурявали, докато работят.

Размерът на пенсиите в България винаги се е ползвал като политическо оръжие. Независимо дали опозицията ще критикува, че са прекалено ниски, или точно преди избори управляващите ще решат, че като вдигнат размера им повече от швейцарското правило, ще вземат да спечелят изборите пак. В резултат вместо, както е редно с една осигурителна система, тя да бъде оставена поне 30 г. да работи, преди да се правят дори фини настройки по нея, българската за 18 години от влизането ѝ в сила не е имала и година, без да бъде променяна коренно като философия. И винаги с груби политически ръкавици. Независимо дали говорим за Емилия Масларова, която преди избори увеличава пенсии, или за Симеон Дянков, който с години замрази функционирането на системата на мизерни нива.

Точно такова грубо вмешателство е и постигнатото от премиера Бойко Борисов и синдикатите споразумение таванът върху пенсиите да не отпадне никога. Съглашение, което допълнително разбива представите на всеки осигуряващ се, тоест работещ и плащащ данъци и осигуровки човек, че може да прогнозира старините си поне грубо. Не може, пенсиите вече доказано са политическа милостиня, на която човек може да се надява някой ден, но е по-добре да не го прави.

Таванът на пенсиите е проблем на осигурителната система и доверието в нея още от въвеждането му през 2000 г. Макар че го........

© 24 Часа