We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мрачен опус за българския чиновник

7 0 8
11.10.2018

Не познавам човек, който обича, или поне приема без вътрешна съпротива да ходи по учреждения. И вече имам напълно завършена теория защо. Ходенето по инстанции означава – ни повече, ни по-малко, сблъсък – фронтален, с българския чиновник. А този субект има няколко явно отличителни белега.

Първо. Българският чиновник е дълбоко невъзпитан. Да, той знае, че трябва да се обърне с „господине“ или „госпожо“ към клиента, който всъщност му е работодател. Но изобщо не се замисля дали е редно, докато го обслужва, да обсъжда на висок глас с колежката си недостатъците на началника или особеностите на съпруга си. Дали клиентът-работодател трябва да слуша кой какво на кого е казал и дали е бил прав. „Обслужваният“ през цялото време има чувството, че чиновникът гледа на него като на нещо третостепенно, което всъщност му пречи да се отдаде на сериозен размисъл за нещата, които наистина го вълнуват.

Второ. Българският чиновник те гледа осъдително, с тежко презрение, ако случайно не си уцелил необходимата графа или си пропуснал датата. Недай Боже да не знаеш какво точно трябва........

© Клуб Z