We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Бумерангът, който застига Америка Войници на САЩ умират там, където Вашингтон иска да наложи правила

5 0 15
12.02.2019

Бившият държавен секретар Колин Пауъл веднъж спомена за „правилото на грънчарската работилница“. Ако счупиш нещо (например чуждестранно правителство), трябва да платиш за него. Дипломатът имаше предвид Ирак и Либия – страни, в които се възцари хаос след американските интервенции. За съжаление, САЩ, много често действат като тромав слон в магазин за порцелан и в резултат на това десетки бедни и неорганизирани страни се оказват в руини. Аз наричам този ефект „правилото на бумеранга“, именно защото САЩ трябва да се изправят пред непланираните последици от американските интервенции.

Днес, американците и техните съюзници се бият и умират в редица страни заради „правилото за бумеранга“. САЩ грубо се намесваха там и се опитваха да формират правителства по западен образец и след поредния неуспех си тръгнаха от тези страни, оставяйки след себе си вакуум.

Америка запали огнищата на конфликтите, щедро хвърляйки в пламъците пари, оръжия, осигуряваше разузнаване и военно обучение. Нямаше никакъв контрол върху местните власти. Хуманитарната помощ беше ограбена, оръжията попадаха в ръцете на племена и банди, а местните диктатори само усилиха своите позиции с помощта на нашата интервенция.
Ето някои от „държавите-бумеранг“:

Афганистан. САЩ разпалиха кървавата конфронтация от 1979 г. насам, след влизането на съветските войски в тази страна. През 80-те години, САЩ и Саудитска Арабия........

© Труд