We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Изключете прожекторите, проблемите са отзад! Нашият култ към личността оставя реалния живот в сянка

7 0 0
11.10.2018

Какви хора бихте очаквали да бъдат интервюирани от вестниците? Тези, които имат най-много какво да кажат, или може би тези с най-богатите и странни преживявания. Може би философи, детективи или лекари, работещи във военни зони, бежанци, полярни учени, деца от улицата, пожарникари, активисти, писатели или водолази? Не. Това са предимно актьори. Не съм правил изследване, но съм сигурен, че след третото основно интервю във вестниците ще срещнете само хора, които живеят, като се приемат за някой друг или говорят с нечии чужди думи.

Това е странен феномен, който ако не ни беше завладял бавно, сигурно щяхме да го забележим. Струва ми се символичен начина, по който работят медиите и проблемът им е много по-голям от фалшивите новини. Това, което те предлагат, са новини от един фалшив свят.

И не казвам, че вестниците никога да не интервюират актьорите или че те нямат собствена мъдрост, която да ни предадат, но тази мания измества други гласове. Крайният резултат е, че проблемът няма да е проблем, ако не бъде изказан от актьор. Разрушаването на климата, бежанците, човешките права, сексуалното насилие и изглежда, че с никой от тези проблеми, няма да се справим, ако не мине през Холивуд.

Това не е омаловажаване на актьорите. Те привлякоха нашето внимание, когато смели и възхитителни жени, изобличиха Харви Уайстейн и популяризираха движението #MeToo. Но много други смели и възхитителни жени........

© Труд