We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

90-годишен адвокат води дела в Търново Йордан Минчев пише над шест десетилетия защити и завещания на машина „Ерика” от 1958 г.

8 0 110
09.09.2018

Служил в казармата заедно с поета Пеньо Пенев

Йордан Минчев е живата легенда на адвокатското съсловие на Велико Търново. Известният юрист е роден през 1928 г. в село Климентово, на 6 ноември ще чества 90-годишнина, но и днес работи така усърдно , както в началото на кариерата си. Много млади прависти могат да завидят на жизнеността, свежата памет, духовитостта и чувството за хумор на доайена на адвокатската гилдия в старата столица.

„Наскоро една клиентка ме пита каква е рецептата ми за дълголетие и кондиция. Казах й: „Трудолюбие!”. А тя подхвърля: „А може би и секс?”. Отговорих й, че не съм калугер”, споделя с шеговита усмивка Йордан Минчев.

Видният адвокат внушава достолепие и мъдрост. От ранни зори е в кантората си, която дели с дъщеря си, също адвокат. Бюрото и шкафовете са отрупани със стотици папки с документи. Йордан Минчев пише защитите си на машина уникат от 1958 година.

„Не признавам компютрите. Моите документи ги познават всички в съдебната администрация”, казва Минчев и се впуска в спомени за младостта.

Кантората му е като музей. На видно място правистът е подредил плакети за добра адвокатска служба. На една от стените пък е закачена уникална илюстрована карта на България, която е печатана през 1919 г. във Виена. Голяма част от наименованията на селищата са на турски език.

„Подариха ми я двама братя книжари от Попово, на които поех дело при спор за имот с тамошната община. Спечелих, но нямаха пари да ми платят и ми се отблагодариха, като ми подариха тази ценна карта”, обяснява Минчев.

Той къта и документ от 13 октомври 1944 г. за създаването на Работническо-младежки съюз /РМС/, на който е бил секретар-касиер и пази като реликва протокола за избирането му.

Йордан Минчев завършил първия випуск у нас с 11-и клас, а като ученик химията му била любим предмет.

„Тогава обявиха, че се открива специалност „Индустриална химия” в Техническия университет в София. Бях решил да уча там, но разбрах, че са се........

© Труд