We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мнения Daily - Църквата върви по стъпките на Каракачанов

3 0 0
12.02.2019

Божа работа

Църквата върви по стъпките на Каракачанов


Абонирайте се за Капитал

Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

Българската православна църква (БПЦ) се държи като четвъртия в коалицията на "Патриотите". Възмущава се от бежанците, тръгна на битка срещу Истанбулската конвенция, настоява за задължително вероучение в училище и изглежда силно развълнувана от демографските проблеми на България, при чието решаване трябва да бъдат защитени "традиционните ценности и устои на българското семейство". Също като "Патриотите", само дето говорят от различни амвони.

Загрижено за духовно-нравственото състояние на българските деца, най-голямото вероизповедание в България се произнесе срещу новата Национална стратегия за детето 2019-2030 година. В становище, публикувано от Светия синод, православната църква настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се например против яслите и детските градини, като говори за "узаконяване на насилствената институционализация на децата () без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители". Обявява се и срещу абортите, което вероятно би означавало да се криминализират и да се върнем във времената, когато са били забранени.Наред с това за сетен път иска да бъде въведено задължително религиозно обучение, най-добре още в детските градини. Само и само да не бъдат възпитавани децата, "че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".

По един особен начин доктринерството на БПЦ прилича на концепцията на Каракачанов за интеграция на "циганския етнос". Неговата стратегия предлага например финансирани от държавата аборти, за да бъде ограничена раждаемостта сред ромите. И двете позиции са дидактични, ограничават човешки права и предлагат радикални мерки вместо управления на процеси.

БПЦ е на мнение, че трябва да бъде "включена като доказан положителен фактор и градивен участник в целевите, заинтересовани и засегнати групи и институции в процеса на развитие на живота на детето". Като оставим настрана въпроса с какво точно БПЦ се е доказала пред българското общество като "положителен фактор", няма как да не отбележим, че никой не е попречил на институцията БПЦ, официално вероизповедание по Конституция, да бъде градивен участник в упоменатите от нея процеси.

Сега, когато грижата за заплатите на духовниците е поета от данъкоплатците - без значение дали са........

© Капитал