We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

На 10 ноември беше извършен вътрешнопартиен преврат, който доведе до трета национална катастрофа*

3 0 270
10.11.2018

/Поглед.инфо/ Америка не може да реши проблемите си без военен конфликт, очаквам го до 7 години

- Доц. Вацев, политиката у нас винаги е била своеобразна проекция на случващото се с великите сили и отношенията между тях. Какъв е вашият анализ за резултатите от междинните избори в САЩ, победата на демократите в Камарата на представителите и как това ще се отрази на България?

- Това е главният въпрос не само на днешния ден. Според водещи американски специалисти и европейски анализатори събитията в САЩ в момента са ключови. Те са по значение съпоставими както с Гражданската война през ХІХ век, така с Великата депресия 1929-1933 година на миналия век, така и с победата във Втората световна война. Американският индустриален капитал се опитва да вземе реванш срещу глобалния финансов капитал. Лидер на американския индустриален капитал, който живее все по-трудно, разбира се, и е ужасно разтревожен, е президентът Тръмп. И изборите със своите резултати показват, че индустриалният капитал губи контрола върху палатата на представителите. Изпуска контрола върху финансовата дейност и губи цялата законодателна инициатива.

- Но президентът Доналд Тръмп определи резултатите като голям успех и заяви, че е щастлив от тях.

- Американската традиция го задължава да се държи точно така - прието е колкото по-жестоко те наритат, толкова по-лъчезарно да се усмихваш. Това, което става в САЩ, има значение не само за България, но за целия ЕС, и за глобалния процес в целия свят. Американският държавен дълг е неизплатим. Американските проблеми са проблеми между глобализирания финансов капитал и кризисния американски индустриализъм. В момента битката е, както всички знаят, Китай да бъде добър да върне американската индустрия или поне част от нея. Лично аз много бих искал това да стане и съвсем не виждам как може да стане. Ако американският капитал предпочете да се върне на американска територия, означава да наруши собствената си логика - т.е. капиталът да започне да се инвестира там, където печалбите са по-малки. Историята не познава такива обрати.

Америка не може да реши проблемите си без военен конфликт. Но за нас е изключително важно къде ще бъде той. Ако се укрепи представителството на индустриалния капитал, то сблъсъкът ще бъде главно с Китай и можем да очакваме въоръжен конфликт в онази част на света. Ако демократите успеят да си върнат контрола, както стана в долната палата, това означава, че конфликтът ще бъде или вътре или съвсем близко до Европа - в Кавказ, и с по-малка вероятност Близкия Изток. В Европа той може да стане или в Прибалтика, някъде там около Калининград, или да кажем в нашата част на света, което, според мене, е ужасно. Но не случайно от балканските страни се очаква да поемат нови военни ангажименти по линия на НАТО и не случайно вече се........

© Поглед Инфо