We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

С над 1,5 млн. лева укрепват Петропавловския манастир Реставрират скривалището на Левски и правят експозиция в чест на Буната на Мара

4 0 37
15.11.2018

След ремонта ще стане още по-привлекателен за поклонически туризъм

Започва основен ремонт на прочутия Петропавловски манастир от времето на Асеневци край Лясковец. Изготвен е технически проект за реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство, който е дело на известния великотърновски архитект Драгомир Йосифов. Възложител е Светата Митрополия в старата столица.

Реконструкцията на светата обител, която носи името на светите равноапостоли Петър и Павел, е по проект по Програмата за развитие на селските райони.

„Предстоят сериозни строителни дейности, в които ще бъдат вложени по прогнозни разчети над 1,5 млн.лева. Изпълнението е за срок до 24 месеца. Светата обител е със статут на паметник на културата от национално значение и затова проектът е съгласуван с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимо културно наследство“, обясни арх. Йосифов.

Петропавловският манастир е един от 14-те манастира изградени около Търново по времето на Втората българска държава. Според преданието той е построен по времето братята Асен и Петър на сегашното си място върху хълма, където някога е имало крепост. В нея е подготвено въстанието през 1185 г. за освобождението на България от византийско иго. Асеневци построяват манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.

След падането на България под турско робство, Петропавловският манастир е неколкократно разрушаван и съграждан наново. През 60-те години на XVII век управлението на светата обител преминава в гръцки ръце, като българските монаси били изгонени. Впоследсвие църковната борба на българския народ се увенчала с успех и гръцките монаси били прокудени от манастира.

През XVIII век манастирът поддържа връзка с руските православни манастири, като доказателство за това е подареното от руския император Петър Велики позлатено евангелие, което сега е в Църковния музей в София, споделят историци.

По време на турското робство Петропавловският манастир се превръща в средище при........

© Труд