We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пътят на Фукуяма от Америка като най-висше състояние на човечеството до Америка, която се разпада

4 0 20
30.08.2018

/Поглед.инфо/ През февруари 1989 г. Франсис Фукуяма, млад 36 годишен аналитик от известния американски мозъчен тръст „Ренд корпорейшън“, на който предстоеше да заеме нов пост на заместник директор по планиране на политиката в Държавния департамент на САЩ, изнесе лекция в Чикагския университет, посветена на промените в международните отношения в резултат на съветската перестройка и обявения от Горбачов „край на студената война“. Неговата лекция се хареса на Оуен Харис, редактор на известното американско списание „Нешънъл интрист“ и той му предложи да я публикува. Тя излезе като статия под заглавие „Краят на историята?” (1).

С тази статия и последвалата я три години по-късно едноименна книга един неизвестен автор се превърна не само в световна знаменитост, но и в своеобразен либерален гуру на новородените от перестройката „демократи“ в Източна Европа. Обясняваше че пътят, по който до тогава са вървели в техните страни към най-висшето състояние на човечеството – комунизма, е бил неправилен. Най-висшето състояние на човечеството вече е достигнато, това е либералната демокрация и капитализъм, въплътени в САЩ. Сега след като се е провалило очакваното от милиони хора на света алтернативно на тази либерална демокрация висше състояние, тя няма вече конкуренти и всички ще се обърнат към нея, тъй като нищо по-добро не е измислено и повече не може да бъде измислено. Мечтите за най-добрия възможен свят са въплътени в САЩ, от което следваше, че източноевропейците трябва бързо да се откажат от всичко предходно, да слушат и приемат каквото им кажат американците, за да блаженстват и бъдат щастливи, осенени от благодатта на това най-висше състояние на човечеството.

Статията на Фукуяма през следващите месеци бе преведена на голяма част от езиците в света и четена като своеобразен манифест на либералната демокрация и капитализма, заместил някогашния „Комунистически манифест“, отклонил Източна Европа в невярната историческа посока. Стотици милиони в Източна Европа изоставиха Маркс и комунизма и прегърнаха Фукуяма и „краят на историята“. Пееха щастливо „времето е наше“, нопоявилите се либерални идеолози обясняваха как досега сме се отклонили от магистралния път на световната история, но поемайки по него ще ни обсипят цялото либерално щастие и благоденствие, създадени от човечеството. Приеха в своите страни американските съветници от рода на Джефри Сакс, Ричард Ран и Роналд Ът, които да им обяснят как да отнемат създаденото и принадлежащо на техните народи национално богатство, да го раздадат на частни капиталисти и на основата на така нар. Вашингтонски консенсус да направят „нов цивилизационен избор“.

Не........

© Поглед Инфо