We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Психически болен човек ли е Доналд Тръмп?

8 0 23
23.08.2018

/Поглед.инфо/ През последните три десетилетия България се намираше в преходното състояние на разпад на една система и преход към друга. То бе характерно с изплуването като че ли от нищото към високите места в управлението на държавата на случайно попаднали агресивни и нарцистични фигури, които допълнително засилваха хаоса и разпадните процеси. Сега обаче това е тенденция в глобален план, особено характерна за ставащото в САЩ през последните години. Там неочаквано се появи и застана начело фигурата на Тръмп, която започна да тресе Америка и света като цяло. Затова и характеристиките й станаха предмет на анализ и оценка от политици и журналисти, както и на множество американски учени и знаменити интелектуалци от различни университети.

При това тезата за психическите отклонения на Тръмп стана популярна, както сред журналистите, така и сред политиците и академичната общност. „Аз мисля, че той е луд“ заяви сенаторът демократ Джак Рийд на своя колега Сюзан Колинс от републиканците, който отговори „Аз съм разтревожен“ в разговор помежду им, без да забележат, че микрофонът в залата е включен и това се чува от останалите.

Добре известният и у нас американски икономист Джефри Сакс написа наскоро в сайта „Прожект синдикейт“ статия под заглавие „Психопатологията на Тръмп се влошава“ и обърна внимание на такива нейни характеристики като параноя, липса на емпатия и садизъм, които го правят опасен за света.

Така мислят обаче и специалистите в областта на психиатрията. Според психиатъра Стив Бекер Тръмп е „злокачествен нарцис“, характеризиращ се с манипулативност, патологични лъжи, безсърдечност, липса на емпатия, мания за величие, импулсивност, повърхностност. Той демонстрира типичната за психопатичната менталност характеристика на човек, за когото липсват правила, граници, ограничения. А когато психопатите искат нещо – независимо дали да набият някого, или пари, власт, забавление, контрол, отмъщение, сексуално удовлетворение и каквото друго се сетите, те действат все едно, че то от само себе си им се полага и им принадлежи.

През 2017 г. на конференция в Йейлския университет група американски психиатри отправи предупреждение, че Тръмп не е просто силно изявен нарцис, какъвто безспорно е, а има „опасна психическа........

© Поглед Инфо