We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Бизнесът поема всеки пети час във вузовете

2 0 0
12.07.2018

Милена Дамянова оглавява комисията по образование и наука в парламента. Тя беше зам.-министър на просветата с ресор средно образование в първия кабинет на Бойко Борисов. Пред "Стандарт" тя коментира готвените промени в средното професионално и висшето образование.

- Госпожо Дамянова, Вие внесохте в петък промени в Закона за висшето образование, които би трябвало да гарантират влизането на бизнеса в университетите. Какво представляват те?
- Даваме възможност на работодателите да участват цялостно в образователния процес, като в степента "Бакалавър" 10 на сто от общия хорариум на учебните часове от учебния план, с решение на факултетния съвет, ще може да се поеме от бизнеса, а в магистърска степен това са 20 на сто от часовете. От всички форуми, които и "Стандарт" като медия провежда, се вижда, че всяка индустрия поставя на първо място проблема с кадрите. Моето лично мнение винаги е било, че бизнесът трябва да получи възможност да формира кадрите си още в самия процес на обучение. В законопроекта се предвижда участие на бизнеса и в разработване на учебните програми, и в изпитните комисии. Нещо друго, което е изключително важно и което е предвидено в управленската програма на мнозинството в парламента, е включването на работодателите в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация. Цикълът е затворен, като сме се постарали да включим работодателите на всяко едно ниво. Това е важно и компаниите трябва да са наясно, че висшето образование не подготвя тесни специалисти точно за тяхното производство. Неговата задача е друга, но общата дейност между бизнеса и висшето училище създава бъдещи кадри, които не само имат академични познания, но вече са мотивирани да работят точно в това производство. Съвместната дейност трябва да започне още днес, а не да се чака поредния випуск. Затова аз и моите колеги решихме да не губим повече време и да внесем в парламента тази поправка.

- Министерският съвет прие вчера промени в Закона за професионалното образование. Ще успеете ли да ги приемете до парламентарната ваканция и искате ли някаква допълнителна корекция в тях?
- Смело мога да........

© Стандарт Нюз