We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Од Вучића с љубављу - Наташа Кандић и РЕКОМ ...

3 0 0
12.07.2018

Значајан дио српске јавности који је с олакшањем дочекао церемонију затварања Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију (ICTY), 21. децембра, без обзира на увјерење да је ријеч о максимално пристрасном и исполитизованом тијелу, могао би ускоро да се с носталгијом осврће на домете ове институције. Јер, умјесто Хашког суда, ресор „суочавања с прошлошћу“ у региону од средине 2018. године прећи ће у надлежност тзв. Регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима (РЕКОМ), и то након зеленог свјетла за ту злокобну иницијативу, чији је покретач Наташа Кандић, из кабинета актуелног предсједника Србије!

Словенију и Хрватску очигледно не занима разглабање о постјугословенској крвавој заоставштини, а изасланичка петорка са Западног Балкана ће, заједно са особама које ће у радну групу именовати Коалиција за РЕКОМ Наташе Кандић, припремити за лондонски скуп сљедећег љета оснивачки документ “новог Хашког трибунала”, који треба да потпишу премијери из региона. У озбиљној заблуди је свако ко мисли да је у питању наводно лукавство Александра Вучића и да први човјек Србије нема озбиљну намјеру да шаље Ану Брнабић у Лондон како би верификовала овај папир, заједно са Денисом Звиздићем, Рамушом Харадинајем и предсједницима влада из Подгорице и Скопља, пред Терезом Меј, Ангелом Меркел и другим западним лидерима.

Да се ипак не шали, Вучић је јавно, мада опет непримијећено, показао још 6. јула 2015. године, док је био на премијерској функцији. Тада је примио делегацију Коалиције за РЕКОМ у којој су били Наташа Кандић, Џенана Каруп – Друшко, Адриатик Кељменди, Здравко Гребо и Жарко Пуховски. Након састанка, изјавио је да ће “Влада Србије подржати оснивање регионалне комисије која би утврдила број жртава ратова на простору бивше Југославије”.

“Утврђивање броја жртава је неопходно како би дошло до националног помирења у региону Западног Балкана”, био је недвосмислен Вучић.

Због вјештине овог мага спиновања да, рецимо, представи побједу Српске напредне странке на локалним изборима у четири мале општине у Србији као далеко важнију ситуацију од властитог пристанка на РЕКОМ, Вучић ни сада, ни раније није дао никаква објашњења за бар два........

© НСПМ