We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Краят на мъжкото господство

2 0 0
12.07.2018

“Разделянето на човечеството на два пола беше нещо, което се подразбираше, но то се превърна във въпрос, който вълнува цялото общество, от мига, в който вече няма съдба, предопроделена от пола. Какво се случва с мъжката специфичност в този конктекст? Това задължително предефиниране води със себе си серия от нови социологически и психологически проблеми, които засягат сексуалността, живота на двойката, отношението към бащинството”, разсъждава Марсел Гоше пред “Фигаро”.

“Наистина има нова култура на мъжката незрялост, убеден е френският социолог. Най-високият мъжки хоризонт за младите беше изграждането на чувство за отговорност чрез поемането на грижа за семейство. Тази перспектива се изпари. Изведнъж самият смисъл на младостта, условията за навлизане в живота и подготовката за професионална кариера се промениха дълбоко за момчетата. Сексуалността напълно загуби връзка с продължаването на потомството. За жените завладяването на традиционно мъжки роли е естествен хоризонт, но за мъжете, на които са били наложени принудително, те до голяма степен загубиха своето значение. В тази напрегнатост, в която се превърна дългата младост, се формира нов начин на живот, със свои собствени кодове и микросреди. Една от най-любопитните е малката вселена на цифровите технологии, почти изцяло мъжка. Но в нея вече няма почти нищо от класическата мъжественост”.

Според Марсел Гоше днес се наблюдава едно явление, което той нарича “ефекта на Токвил”:

“В момента, в който неравенството отслабва, протестират срещу него”. Токвил ясно показва, по повод на Френската революция, че пропастта между........

© Гласове