We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС, пред „Труд“: Наказанията за футболни хулигани стават бързи Ще се влиза с персонални билети, с посочен сектор, ред и място

2 0 21
12.07.2018

Повече от шест месеца депутати и експерти работят по нов закон за футболното хулиганство. Изненадващо, миналата седмица народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля“ внесоха спешни мерки срещу вандалите по стадионите.

Кое налага промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, ще влязат ли в сила тези промени до началото на шампионата и ще озаптят ли спешните мерки хулиганите по стадионите? На тези въпроси отговаря пред „Труд“ шефът на комисията за младежта и спорта в НС Славчо Атанасов.

– Г-н Атанасов, не сте ли си поставили твърде амбициозна задача да приемете спешните мерки срещу футболното хулиганство преди началото на шампионата, който започва на 20 юли?
– Задачата е не само амбициозна, но и много сериозна. Това, което става по българските стадиони, а понякога и в спортните зали, трябва да се пресече. Ще припомня, че само преди месец в пловдивската зала „Колодрума“ имаше масово сбиване на близо 300 човека. Това трябва да спре, както спря в държави с много по-демократични традиции от нашите – като Англия, като Италия, Испания и т.н. Те също преживяха своите тежки моменти в борбата със спортното хулиганство. Всяка нация има своята червена линия, която след като бъде премината, цялото общество застава единно за преодоляването на този проблем. За англичаните червената линия дойде през 1985 г. – случаят със стадиона „Хейзъл“, където загинаха 87 футболни запалянковци. Тогава цялата английска общественост, медиите, правителството, партиите застанаха като един и казаха: Стига. Приеха изключително сурови мерки, които дадоха резултат и най-крайните запалянковци бяха поставени на място. В момента е истинско удоволствие да се гледат мачове на стадионите в Англия. На стадионите там се върна и умерената публика, цели семейства ходят да гледат мачове.

– След спешните мерки срещу футболните хулигани ще се върне ли и в България умерената публика по стадионите?
– Това, което англичаните преживяха през 1985 г. ние го преживяхме с Гергана, на мача ЦСКА – „Левски“ когато това младо момиче беше обезобразено с хвърлена бомба от фен на единия отбор. След този инцидент цялото общество застана зад решаването на проблема. Случаят „Гергана“ просто преля чашата на търпението. Преди това стотици хора пострадаха от развилнели се фенове, които не отиват да гледат мач, а отиват да създадат проблем. Преди десетина години, на стадиона в Дупница, например пред детето удушиха бащата, на самите трибуни. Вярвам, че проблемът с футболното хулиганство ще бъде решен, тъй като обществото е единно по темата. В работата по законопроекта срещу футболното хулиганство, която продължава повече от 6 месеца, участват всички партии. Случаят с Гергана форсира нещата и затова се наложи да напишем спешни мерки, законът ще е готов до края на годината. По него ще ни помогнат от УЕФА и от ЕС. През септември предстои парламентът да ратифицира Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност на футболни срещи.

– Кажете, изискването за влизане на футболни мачове с персонални билети или чрез чекиране с лични карти ще влезе ли в сила още за този шампионат?
– Това няма да може да стане за 20 юли,когато започва новото футболно първенство, но сме вкарали........

© Труд