We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Инж. Светослав Глосов, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред „Труд“: Пускаме търга за магистралата през Кресненското дефиле 50% от средствата от тол таксата ще са за ремонт на пътища, приоритет при новото строителство е магистрала „Хемус“

3 0 0
11.07.2018

Преди броени дни Агенция „Пътна инфраструктура“ бе оглавена от нов председател на УС – инж. Светослав Глосов. Той е познат в строителния бранш и има дългогодишен опит в сектора. Затова и не му дадохме месец време, за да влезе в детайлите на поста, тъй като познава отлично работата отвътре. Какви са приоритетите на пътната агенция, какви магистрали ще се строят у нас и ще има ли тапи към морето, отговаря инж. Глосов за в. „Труд“.

– Инж. Глосов, ще има ли тапи към морето в разгара на летния сезон?
– Такива няма да има по най-натоварените артерии. По автомагистралите „Тракия“ и „Струма“, които водят към българското и гръцкото море, не се извършват ремонти, които да затрудняват трафика. Преди началото на активния туристически сезон – на 15 юни, завършихме ремонта на 22-километровия участък от магистрала „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. Екипите работиха денонощно и успяхме да завършим ремонта в срока, които си бяхме поставили. В средата на юни приключихме и разширението на пътя Слънчев бряг-Бургас между Поморие и Ахелой, както и обхода на Ахелой. Трафикът вече е изведен извън населените места и големите задръствания, които се образуваха там постоянно, вече ги няма. С изпълнението на тези проекти повишаваме безопасността на движение по основната черноморска пътна артерия, интензивният транзитен трафик се извежда извън населените места и огромните задръствания, които ставаха там постоянно, вече ги няма. През цялото лято ще продължат ремонтите по съоръженията на автомагистрала „Хемус“ – на виадукт „Коренишки дол“ при 36-и километър, който започнахме през април, както и на съоръжението преди тунел „Витиня“ в посока София. В момента движението по моста в посока София се осъществява двупосочно в платното за Варна. Работи се по долното строене на съоръжението, тъй като се ремонтират стълбовете, които не са обновявани от десетилетия. За да се ограничат вибрациите от преминаващите превозни средства не се извършват ремонтни работи в платното за движение. По този начин се осигурява възможност за безопасна работа на строителите, работещи под съоръжението. Предвиждаме да приключим ремонта през декември. Дотогава трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за Варна.

– Кога ще стартира последният етап от изграждането на магистрала „Струма“ през Крененското дефиле?
– Съвсем скоро ще стартираме най-голямата обществена поръчка, по която Агенция „Пътна инфраструктура“ някога е работила в 135-годишната си история. Тя ще е за избор на изпълнители на последния и най-сложен участък от автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Става дума за новото платно в посока Кулата – София, което ще преминава източно от дефилето по ново трасе. Цялата близо 24-километрова отсечка ще бъде разделена на два участъка. Единият е с дължина около 13 км – между 375-и и 389-и км. Тази отсечка включва изграждането на две пътни връзки между двете платна на магистралата при селата Полето и Брежани и при Стара Кресна – Ощава. Вторият участък е с дължина от близо 10,5 км – между 389-и км и 399-и км, като в него е включено изграждането също на две пътни връзки Кресна – Влахи и Стара Кресна – Ощава, както и обходният път на Кресна.
Общата индикативна стойност на........

© Труд