We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Косовски расплет и сметње на везама – зашто је ...

2 7 75
14.06.2018

„Када ће Скупштина Србије коначно расправљати о Косову? Има ли релевантнијег места за ту расправу од овог дома, уз сво поштовање свих других места на којима се тзв. унутрашњи дијалог води?“ Ово питање које сам у више наврата постављао председнику-председници скупштине и владе упорно остаје без одговора.

Збиља, како то да се о Косову и Метохији већ годинама, на сваких неколико месеци, расправља у Савету безбедности УН, као и приликом сваког већег међународног окупљања, од Оебса до Унеска, а да од почетка овог сазива српског парламента то у пленуму није учињено нити једном? И како ћемо ми сада да се бунимо кад-ако се током предстојећег британског председавања Саветом безбедности покрене иницијатива да се ти редовни јавни извештаји УНМИК-а и слушања укину?

Да зло буде још горе, односно наша државна срамота већа, управо ових дана у тзв. „Скупштини Косова“ тамошњи посланици расправљали су о преговарачкој платформи за даље бриселске преговоре, која, поред осталог, предвиђа редовно извештавање скупштине о току преговора са Србијом, вишестраначки састав преговарачког тима и још низ других ствари које, у овом тренутку, представљају мисаону именицу и недостижан демократски стандард за српску страну – на којој се све решава и одлучује у оквиру једне странке, односно унутар једне једине главе.

Да ли се ико још сећа одисеје чувене „Николићеве платформе“, која је више од две године „путовала“ од Андрићевог венца до Немањине улице – и на крају никада није стигла? На основу чега и око чега уопште преговарају српски преговарачи?

Шта је са нашом платформом? Односно, да ли тако нешто уопште........

© НСПМ