We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Дегенерација демократије

3 0 2
13.06.2018

Тренутак у којем живимо одликује то да јавно мњење мање обликују објективне чињенице, а више подстицање емоција и личних уверења. Такав оквир, у коме истина постаје мање битна, назива се постистински (post-truth према Оксфорд речнику).

Треба бити начисто да постистински период није производ народа. До тога су могли да доведу само они који су задњих деценија управљали светом. Управо ти, сами себе промовишу као „елиту“. Елитизам је данас институционализован глобално (кроз Г7, Светски економски форум и кружоци попут Билдерберг групе), али и на унутрашњим плановима (супституцијом демократског одлучивања такозваним „лидерством“).

Постиндустријску елиту, за разлику од ранијих, одликује екстремна отуђеност. Они очекују да све мора да буде како замисле, а да у свом хтењу не буду ограничени ничим па ни људскошћу. Резултат тога је доминантна реторика која изврће и прикрива стварност, а са циљем да отупи пажњу јавности и, још горе, да људско биће сведе на искључиво обвезника пореза и потрошње .

БАХАТОСТ ЕЛИТЕ
Проблем је, међутим, то да „елита“ постаје и отворено бахата. Тако је, на пример, нико други до Билдерберг група ставила „постистинско“ доба за тему свог овогодишњег скупа. Чему институције, чему државе, чему међународне организације, чему у крајњој линији бирократије, кад о постистинском дебатује неформална група елитиста, одговорна за гушење истине. Да глобалистичка елита, међу којима је ове године на жалост била и премијерка Србије, државе чији су грађани претрпели последице лажи, теже истину и најбољи интерес становништва, зашто би се састајали тајно, зашто без записника и зашто би им требале........

© Нови Стандард