We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Процес распада западног савезништва је незаустављив

2 1 3
12.06.2018

Распад међународног поретка са собом је донео и процес распада западног савезништва успостављеног после Другог светског рата. То је историјска, тектонска промена Запада која се последњих месеци убрзава и њене последице још нико не може да предвиди али се оне не могу зауставити. Међу јасним симболима тог убразавања је и недавни канадски самит ексклузивног западног клуба, Групе 7 (Г-7) који је и сведочанство дубине процеса распада савезништва.

Никада то савезништво, чак ни у време Хладног рата, није било онакво каквим се представљало у јавности и одувек је било сумњи и подозрења, углавном према Америци која је окосница и кључни носилац западног савезништва. То се, међутим, вешто скривало лажним саопштењима и правдало вишим интересима. Време кризе је сада донело распад. Последњи покушај је било заоштравање односа са Русијом и генерисање руске опасности али, иако се не одустаје од те формуле, показало се да то више „не пије довољно воде“. Нема више заједничких виших интереса и канадски самит Г-7 је разоткрио до које мере је отишао процес распада западног савезништва.

Медијски се тај процес покушава пребацити на америчког председника Доналда Трампа и његову изолационистичку политику, али реалност је другачија. Председник Трамп је само оголио те лажи и илузије савезништва и у ствари је једини искрен. Лажи су доспеле до јавности. Америка је деценијама спроводила своје интересе и притискала завезнике да их следе, и они су то прихватали, а председник Трамп такође спроводи америчке интересе, али више није заинтересован да ту политику савезници следе. И савезници су наједном у шоку не због америчке политике, него због тога што Трампова Америка то од њих нити тражи нити је интересује шта они мисле о томе.

НЕЗАУСТАВЉИВО РАСТАКАЊЕ
Сада је најважније питање које би могле бити последице распада савезништва које симболизује годишњи самит Г-7? Прогнозе су, наравно, ризичан посао али могући одговор на то питање нема никакве везе са Г-7 и њеним помпезним састанцима. Тај елитни западни клуб је основан седамдесетих година прошлог века као симбол западне моћи и амбиције али је временом постао бесмислена институција која се претворила у причаоницу доконих политичара. После искључења Русије и онога што се звало Г-8 сада тај елитни клуб чине, изузев Немачке и Канаде, оне земље које су........

© Нови Стандард