We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

По следите на една зловеща манипулация Защо Емилиян Гебрев, Цветан Василев и Бойко Ноев съчиниха версията „Новичок“?

6 0 0
12.02.2019

Трудно може да се намери в по-новата ни история манипулация, която да съперничи на разигравания в последните дни и седмици медиен и обществен театър. Група хора умишлено натиснаха бутона „Новичок“, с пълното съзнание, че отзвукът, който ще предизвикат с това, е способен според тях да разреши всичките им проблеми, или пък да ги задълбочи. Рискът остава за тях, но явно са преценили, че когато цялата операция е свързана с едно от най-големите предприятия на Балканския полуостров за военна продукция и с желанието им държавата да бъде лишена от завод като „Дунарит“, в полза на собствените им нечистоплътни интереси, всички средства са позволени.

Какво представлява “Дунарит”?

Военният завод в Русе е на 116 години и казано накратко, произвежда бомби – авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси за стотици милиони левове и винаги е бил печелившо предприятие. През 2005 г. обаче е приватизиран на безценица от фирма, свързана с КТБ и Цветан Василев, и дълго време е използван за усвояване на кредити от банката, разбира се без нужните обезпечения. Тези пари впоследствие са отпускани като заеми на други дружества от орбитата на трезора. Така с годините е натрупана сума от около 90 милиона лева, които след затварянето на банката през 2014 г. се превръщат в проблем, който бързо е решен. Кредитите са „прихванати“ в края на годината, по времето на квесторите Костадинчев и Лютов, с помощта на изкупени негарантирани вземания от вложители в КТБ. Операцията е извършена изцяло под контрола на Цветан Василев и изпълнена фактически от тогавашния съвет на директорите, включващ освен дългогодишния изпълнителен директор Кръстю Кръстев, така също и финансовия „надзорник“ на интересите на Василев в това дружество – Никола Киров, участвал в управлението и на други „бушони“ в пирамидалната структура КТБ. Целта е била да се „изчисти“ предприятието от тези кредити и да продължи, както и до сега, да работи за Цветан Василев, който е и крайният собственик на „Дунарит“, по веригата на собствеността, чрез регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка EFV.

Кой е Емилиян Гебрев?

Служител преди 1989 г. на държавния оръжеен гигант „Кинтекс“ и свързван с българските тайни служби. „Кинтекс“ търгува с оръжейна продукция, основно със страните от Африка, Азия и Близкия изток, а в дейността му се преплитат съмнителни сделки и така нареченият „скрит транзит“ на стоки под специален международен контрол, включващ оръжие и боеприпаси, злато, валута, битова електроника, цигари, напитки и други. За тази цел „Кинтекс“ създава мрежа от анонимни офшорки, регистрирани в Лихтенщайн. Именно на една такава офшорка се оказва пълномощник 35-годишният по това време Гебрев – „Ширио“. Действието се развива няколко месеца преди 10 ноември 1989 г., а след промените, сегашният достолепен и побелял оръжейник, изведнъж се превръща от държавен служител, в собственик на бизнес за милиони. Фирмата търгува с държавните дружества „Арсенал“, „ВМЗ“ и „Дунарит“, като прибира комисионните от реализацията на оръжията. Всъщност, както и при социализма, само че парите вече отиват не в държавата, а в частните ръце на назначените от Андрей Луканов и Огнян Дойнов „милионери“. Късметът на Гебрев да се озове на правилното място в точното време, му позволява впоследствие да отвори и собствена фирма – „Емко“, с която работи и досега, разбира се, ползвайки каналите за търговия, създадени и разработени от комунистическия режим. Старите навици обаче не са забравени и Гебрев попада в не една и две ситуации, поставили на изпитание търпението както на родните регулатори, така и на чужди държави. САЩ залавят цял кораб с негови патрони за „Калашников“ от Никарагуа, впоследствие Македония задържа тирове с минохвъргачки и картечници без документи. Фирмата му „Емко“ е в забранителния списък на САЩ за търговия с оръжие, като лицензът му за търговия за оръжие е отнет заради „никарагуанската“ афера, но през 2001 г. този лиценз му е върнат от … Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на Иван Костов. Според коментари изтекли в интернет, приятелството им тогава е скрепено с 400 000 долара, и макар нищо да не е доказано черно на бяло, оказва се, че 18 години по-късно старите „бойни“ другари не са се забравили.

Кой е Бойко Ноев?

Бивш дипломат, руски възпитаник, завършил международни отношения в Москва. За........

© Труд