We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Доналд Глоувър – Трошач на бариери

2 0 6
12.02.2019

Големият победител на най-престижното музикално събитие през годината – церемонията по раздаването на наградите “Грами”, е изпълнителят, режисьор, продуцент, комедиант, режисьор и текстописец Доналд Глоувър. Мултиталантливият артист грабна всички призове, за които беше номиниран с парчето This Is America (“Това е Америка”) – “Песен на годината”, “Запис на годината”, “Видео на годината” и “Най-добро рап/вокално изпълнение”.

Така Глоувър, който е известен в музикалните среди с псевдонима си Чайлдиш Гамбино, написа история – единственият хип-хоп/рап изпълнител, спечелил в същата вечер две от четирите най-важни категории – за песен и запис. Първата се присъжда на текстописците и композиторите, а втората е за изпълнителите и екипа, продуцирал парчето. Доналд Глоувър участва във всички процеси тези за “Това е Америка”, но не това е основната причина за грандиозната му победа.

Още с представянето “Това е Америка” в телевизионното шоу Saturday Night Live на 4 май миналата година, в което посветиха епизод специално него, той шокира американската общност. В песента той засяга расовата дискриминация зад Океана, полицейската бруталност над чернокожите, мястото им като артисти и в обществото. Редица медии обявиха Чайлдиш/Доналд за гений, а парчето му за “сатиричен шедьовър”. Особено голям интерес предизвика видеоклипът към песента, който е заснет в голям склад. В него Гамбино танцува заобиколен от танцьори в ученически униформи, изцяло чернокожи. Хореографията, която е с типично африкански елементи, се редува със сцени на убийства и размахване на оръжия. Целият клип е изпълнен........

© Труд