We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

За изтребителите – без емоции За да има стратегически избор, трябва да има политическа воля, а не да се правят конкурси без значение

2 0 15
12.01.2019

Ние българите разбираме много от футбол. Общо взето всеки втори мъж може да бъде треньор на националния отбор по футбол, поне ако слушаме коментарите им. Разбираме и от изтребители, стана ясно тези дни. На терен имаме два отбора. Единият скандира „Ф-16!“ и който не е с нас е рубладжия, изменник и не мисли за стратегическите български интереси.

Не се очертава война нито с Гърция, нито с Турция, нито със Сърбия, нито с Румъния и недай си боже в никакъв случай с онези лудите отвъд Черно море с многото ракети. Някой ще каже „А трябват ли ни изобщо изтребители?“ Не знам.
Тъй като не се е родил държавникът, който ще закрие българските Военно-въздушни сили, безусловно към днешна дата ще приемем, че да, имаме нужда от ВВС и те трябва да бъдат съвременни. И сега да разгледаме хронологията в най-общи линии и фактите.

Ще пропусна предисторията, че е много дълга и така стигаме до края на предишното правителство на ГЕРБ, когато вече беше задействан конкурса за нови изтребители. На финала останаха португалски Ф-16 втора ръка, които винаги съм наричал горубленски, защото бяха практически по-стари от сегашните МиГ-29 и възможно най-стария модел – блок 15. Останаха италианските „Юрофайтер“ (втора ръка) и шведските „Грипен“. Правителството подаде оставка и процедурата приключи по време на служебното правителство, което обяви новите „Грипен“ за избор на военно-техническата комисия. Кабинетът на Огнян Герджиков остави........

© Труд