We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Арабистът проф. Владимир Чуков пред „Труд”: При всички случаи Русия е победител в Сирия Оттеглянето на САЩ подсили апетитите на Турция за нахлуване в кюрдските територии

2 0 18
12.01.2019

Президентът Тръмп обяви в края на миналата година, че е заповядал на американските военни да се изтеглят от Сирия, където подкрепяха действията на опозицията и на кюрдските части за народна защита (IPG). В същото време в Близкият изток започна сформиране на нови странни коалиции. Саудитска Арабия и Египет, започнаха да виждат в лицето на сирийския президент Башар Асад съюзник. Турция, Катар и Иран се опитват да привлекат на своя страна Ирак и да се превърнат в основен опонент на Саудитския съюз. Идва ли краят на войната? Кой печели от тези геопоплитически разломи? И къде е ролята на Русия в тази кървава война?

– Съвсем наскоро публикувахте статия, в която съобщихте за един значителен разлом в Близкия изток – оформянето на две супер коалиции. Кои са те и какво следва от това развитие на събитията, професор Чуков?
– Имаме няколко поредни много значими събития в Близкия изток, които много поляризираха настроенията и респективно стимулираха планирането и преструктурирането на блокове в Близкия изток. На първо място това е през 2017-а година прекъсването на дипломатическите отношения между Катар от една страна и ОАЕ, Бахрейн, Египет и Саудитска Арабия от друга страна. Така за първи път се оформиха ясно двата блока. Зверското убийство на саудитския журналист Хашоги миналата година стимулира това много силно разцепление в региона. От едната страна са тези четири държави, които имат много солидна позиция и влияние в арабския свят. От друга страна Катар, която се опита да мобилизира и да привлече привърженици на своя страна в региона, най-вече и респективно да спечели привърженици и извън региона, основно на американска територия. На идеологическа основа Катар много добре започна да взаимодейства с Турция и в някаква степен с Иран. А след смяната на властта в Багдад се опитва да привлече и Ирак на своя страна. Преди изборите се опита да привлече Сирия, но очевидно това не стана и се преориентира към Ирак.

– Как повлия това разцепление на сирийския конфликт?
– Вместо да премине към лагера на Катар, както се очакваше, Башар Асад се преориентира към саудитския лагер. Причината е, че Турция е възприемана като много по-голяма заплаха за тези четири страни, които споменах. Първият блок можем да го наречем „Анти – Мюсюлмански братя“. Бахрейн, Египет и Саудитска Арабия обявиха тази организация за терористична. Тя обаче е на почит в Катар и Турция. Другата линия, по която двата блока се разделят е оста араби и неараби, които искат да доминират в мюсюлманския свят.

– Става дума за Иран и Турция.
– Да. Така че тази силна поляризация задейства редица събития, на които бяхме свидетели в края на миналата година. Те ще обуславят и развитието на събитията оттук нататък в региона.

– Как това оформяне на два антагонистични блока ще повлияе върху конфликта в Сирия? Ако Рияд и Кайро са зад Башар Асад, това означава, че ще получи огромна подкрепа в лицето на арабския свят. САЩ се оттеглят, а Турция не би оставила съдбата на кюрдските райони без контрол. Какво се очаква?
– Съществуването на заплахата от „Ислямска държава“ успя да събере за каузата значителен брой знамена. След номиналния й разгром, защото за пълен разгром не бихме могли да........

© Труд