We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс “Мисия България” акостира на острова на Афродита Българи в Кипър има и до днес

1 0 4
12.01.2019

Копривщенски революционер заточен в Никозия

Сред като се връщаме от Китай, с проф. Пламен Павлов имаме десетина дни за почивка в нашата трудна „Мисия България“. По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. за няколко седмици сме обиколили пет страни от Тихия до Атлантическия океан и от Урал до планината Арарат в Армения. Целта е да се разкаже за славната българска история и великолепните й културни забележителности.

Последните пет държави от пролетната „Мисия България“ вече са само в Европа. На първо време ще посетим нашата южна съседка Гърция и Острова на Афродита, Кипър. В утрото на 1 май кацаме в гръцката столица Атина, а ден по-късно изнесяме лекцията си пред десетки любопитни слушатели в сградата на престижния Атински университет. С проф. Павлов сме били многократно в града на Перикъл, но въпреки това с удоволствие се разхождаме по неговите древни улици и въпреки силната жега се качваме на великия Акропол. Но имахме броени часове, защото още на другия ден самолетът ни отнася на остров Кипър.

На летището в Ларнака отново сме посрещнати прекрасно от българските дипломати. Вечерта е нашата презентация в Университета на Никозия, на която присъстват много видни кипърски учени. За мен е голяма изненада присъствието на големият гръцки археолог проф. Димитриос Бакирдзис, с когото се знаем от далечната 1987 г., когато за пръв път посетих Гърция и участвах там в научна конференция.

Лекциите ни с Пламен Павлов винаги съдържат някаква изненада за домакините, свързана с любопитни моменти от нашите отношения през вековете. В Кипър също сме подготвили сюрприз за домакините. Аз познавам отлично историята на острова и дори........

© Труд