We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Србија мора очувати војну неутралност

2 41 91
12.01.2019

Заокупљени нашим мукама и проблемима и услед недостатка времена да се на озбиљан начин бавимо спољном политиком, можемо слободно рећи да нам је најављени дефинитивни излазак САД из Споразума о елиминацији ракета средњег и кратког домета у најмању руку потпуно промакао, те да дефинитивно нисмо свесни какве последице по човечанство – али свакако и на нас као државу – може да има ова одлука америчких власти.

Наравно, све државе на свету имају право на остварење својих интереса, па самим тим и САД. Али проблем је што у остварењу својих интереса оне брутално газе све око себе тиме што друге потурају да за њихове интересе буду топовско месо у сукобу са Русијом. Србији је, с обзиром на прокламовану војну неутралност (коју смо иначе установили као обавезну скупштинском резолуцијом, али и изменама и допунама Закона о одбрани у члану 3. и тачки 9, где се дефинишу одбрамбени интереси) сада потребна нарочита мудрост како би успела да очува такву позицију.

ОДБРАМБЕНИ ИНТЕРЕСИ
Отуда је веома важно да јасно назначимо шта смо као држава дефинисали да су наши одбрамбени интереси. То су: заштита суверености, независности и територијални целовитости Републике Србије; заштита безбедности државе и њених грађана; очување мира и безбедности у региону и свету; војна неутралност, сарадња и партнерство са државама и међународним организацијама у области безбедности и одбране. Дакле, да подвучемо црту, на основу Закона о одбрани ми имамо обавезу као држава да се строго придржавамо онога што смо дефинисали као наше одбрамбене интересе, а војна неутралност је свакако један од њих.

Излазак САД из поменутог споразума могао би у пракси жестоко да удари на нашу војну неутралност. Као што САД имају право на своје интересе, на исти........

© Нови Стандард