We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Коме је “птичица“ рекла какав ће бити Балкан до 2020. ...

3 0 0
11.01.2019

Парадоксално, иако Срби слове за народ склон распредању о тзв. крупним темама и глобалним проблемима, у овом миленијуму никада их није претјерано занимало питање потенцијалног уласка БиХ у НАТО.

Спорадичне актуелизације те могућности јесу, на моменте, изазивале жучне полемике политичара и аналитичара, али нису нарочито убрзавале пулс већине обичних смртника с лијеве стране Дрине. Биће да је тако због раширеног увјерења да је читава прича на „дугом штапу“ и да ће протећи још много времена док не дође у „пуковник или покојник“ фазу.

Међутим, у посљедњих неколико мјесеци „ток историје“ се убрзао. На самиту НАТО-а почетком децембра активиран је МАП (Акциони план за чланство) намијењен БиХ. Иако би било логично очекивати да ће тек након формирања већине у Парламентарној скупштини и новог Савјета министара БиХ овдашњи страначки лидери озбиљније разматрати шта овај корак, у ствари, подразмијева, то се не дешава.

Рачунајући да ће се процес конституисања власти на бх. нивоу развући до прољећа, у Сарајеву су пожурили да ситуацију преломе „преко кољена“. Федералне партије, све одреда опредијељене за западну војну алијансу, хладно су прегласале српске представнике у надлежној комисији и прогурале „Годишњи национални програм за НАТО“ на дневни ред постојећег Савјета министара у техничком мандату, који би о овом документу требало да расправља, највјероватније, 15. јануара.

Заборавља се да Годишњи национални програм БиХ за НАТО, који ће се наћи пред Савјетом министара 15. јануара, није настао ових дана, већ је написан још 2010.

Са садржајем тог папира за сада је упознат узак круг особа, па већ настаје фама о томе шта пише у програму, за који се у међународним релацијама користи скраћеница из енглеског језика – АНП. Занимљиво је да, од представника РС, о садашњој фази највише не говоре предсједница РС Жељка Цвијановић или Милорад Додик, већ Срђан Перишић, однедавни савјетник за спољну политику у кабинету српског члана Предсједништва БиХ. Да, управо она особа танких живаца која је ових дана у фокусу јавности у РС због својеврсне пријетње опозиционару Драшку Станивуковићу да се припази, јер „ЦИА ликвидира своје људе“. Када се не обрачунава са неистомишљеницима у Српској, Перишић пронађе времена и да каже да је имао увид у АНП. Он сматра да програм на низ начина предвиђа централизацију БиХ.

Предвиђено је да се спољна политика дефинише у складу са интересима НАТО-а. Дакле, спољни интерес Босне и Херцеговине је интерес НАТО-а

Реформа полиције је захтјев НАТО-а. То стоји у годишњем националном програму. То сам прочитао. Иде се у правцу јачања Дирекције за координацију полицијских тела. Вјештачки се повезује овај случај са реформом полиције. Предвиђено је да се спољна политика дефинише у складу са интересима НАТО-а. Дакле, спољни интерес Босне и Херцеговине је интерес НАТО-а. А ту нема Кине. Поред реформе полиције, тражи се реформа образовања. НАТО захтјева реформу науке, а знамо да је то сада под ингеренцијом ентитета. Иде се ка стварању заједничких институција за високо образовање. Између осталог, да Војна академија буде под контролом Факултета политичких наука у Сарајеву. То вам пише између редова. Тражи се да се законодавство реформише у складу са легислативом НАТО-а – набројао је Перишић.

Иако је однедавни савјетник, независно од његовог спољнополитичког фаха, у освртима на унутрашњу ситуацију у РС показао да посједује изузетно бујну машту, нема разлога да се сумња у његову брзопотезну анализу АНП-а. Међутим, у свим тим мистификацијама, заборавља се да овај документ није написан у протеклим седмицама, већ је настао знатно раније.

Сеад Јусић, замјеник предсједавајућег Комисије БиХ за НАТО-интеграције,........

© НСПМ