We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ген. Димитър Шивиков пред „Труд“: Побоят във Войводиново е посегателство върху държавните устои Ако хората, които ме подкрепиха за кмет на Карлово, отново поискат да се кандидатирам, не трябва да ги разочаровам

4 0 73
11.01.2019

Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова военните на протест в подкрепа на бития във Войводиново техен колега от Специалните сили Валентин Димов. „Елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем „не“ на циганския произвол. С българските знамена и синята барета“, написа той в социалните мрежи.

– Защо призовахте колеги на пребития във Войводиново служител на Спецчастите на протест, ген. Шивиков? За военните не е характерно да протестират, а има и законови ограничения.
– Най-напред искам да Ви благодаря за предоставената възможност читателите на вестника да се запознаят от първо лице за мотивите, които ме подтикнаха да взема това решение. Първо, за пореден път да изкажа моята лична и на всички колеги съпричастност към обидата, страха и тревогата на близките на нашия колега ефрейтор Димов и да ги уверя, че всички ние сме твърдо и категорично с тях, няма да ги оставим сами и се надяваме, че нашият брат ще се оправи скоро и пак ще бъде един от нас. Второ, аз лично останах потресен до къде може да стигне наглостта на двамата цигани, че да посегнат върху униформен служител. Трето, не ми направи добро впечатление отношението на някои медии, които в коментарите при публикуването на информацията, подходиха иронично, да не кажа цинично, което е обидно за нашата професия, срещу хората, отдали се на служба в името на родината. България по конституция е правова държава, която се управлява съобразно конституцията и законите. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и по-точно член 177 казва, че военнослужещите се ползват от защитата на държавата при изпълнението на служебните им задължения и че защитата на достойнството и честта на военнослужещия е задължение на държавните органи и на длъжностните лица на територията на Република България и извън нея. Ефрейтор Димов е участвал в служебно мероприятие в град Пловдив и е бил в качеството му на служебно лице в момента на побоя. Това аз го разбирам и окачествявам като посегателство върху държавните устои. Не мога да остана безучастен.

– Какво целите с протеста?
– Моят съзнателен професионален живот е свързан с армията и за това се ангажирам. Призовах парашутистите, защото през цялата ми служба съм бил такъв, освен това ние сме сплотен, единен, силен социален организъм, без значение дали........

© Труд