We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Инж. Стоян Кожухаров, председател на националната спа-асоциация, пред „Труд“: Няма система за контрол на басейните в България Като гледам къпещите се, познавам кои от тях са германци

2 0 9
15.12.2018

Изграждането и пречистването на басейните в България става със способи от миналия век. Това съобщава пред “Труд” инж. Стоян Кожухаров, председател на Асоциацията за басейни и спа. Заради остарялата нормативна уредба, която е още от 1984 г., в обществените басейни не могат да бъдат внедрени модерни технологии, алармира инженерът.

– Инж. Кожухаров, вие оглавихте наскоро новосъздадената професионална асоциация за басейни и спа. Защо ви е тя на вас и на колегите ви от бранша?
– Асоциацията ни е нужна, за да обобщим и да огласим наболелите проблеми в обрастта на роектирането, изграждането и поддръжката на спа-центрове, водни съоръжения и фонтани. В Асоциацията се включиха около 80 % от фирмите, които правят басейни и спа-центрове в страната. Сред членуващите са най-големите и утвърдени компании в тази област. Всички са на мнение, че проблемите, с които се сблъскваме в работата си, стават все по-сериозни. Липсва нормативна уредба за проектирането, изграждането и експлоатацията на водните съоръжения. Няма регламент за това какъв тип фирми и специалисти могат да изграждат тези съоръжения. Няма правила, по които да бъдат проектирани и след това контролирани. Абсурдно е, че в 21-ви век работим по Нормативна уредба от 1984 г , която е за питейни води. По онова време басейните в България бяха проточни, т.е. с вода, която постоянно влиза, постоянно излиза. От 25 г. басейните не работят по този начин, а с постоянна вода, която се обменя около 7-8 % на ден. Това налага тази вода да бъде третирана с препарати срещу микроорганизми.

– В последните години имаше не един и два нещастни случаи с хора, пострадали при къпане в басейни. Вие как си ги обяснявате?
– Съществуващата в момента нормативната уредба, която е крайно остаряла, позволява съоръжения за частно ползване да бъдат и с обществено предназначение. Това е така, защото те са доста по-евтини като продукт, който трябва да бъде изграден. И след като няма адекватна нормативна уредба, клиентите избират по-евтиния вариант. Това нещо не се прави в другите държави. Там не се ползват басейни със скимери, за да няма открити засмукващи части, които да предизвикват травми. Използват се решетки с външен приливник, засмукването става само и единствено от резервоара. И няма как нечия ръка или крак да попадне на опасна засмукваща част. Голяма част от туроператорите имат изисквания към хотелиерите, които са с такъв тип басейни да слагат датчици и аларми, които да сигнализират и дори да спират съоръженията от работа, за да се намалят злополуките.

– Би трябвало тези съоръжения да се контролират стриктно. Прави ли се това?
– През септември тази година трябваше да бъде приета нова нормативна уредба и да се въведат задължителни технически прегледи на басейните, както при автомобилите – два пъти в годината. Никой обаче не се обърна към фирмите в бранша за становище и съдействие. Оказва се, че ни проверяват хора, които са виждали басейн на картинка или само са се къпали в него.

Контролът в момента върху съоръженията се осъществява единствено от инспектори от РЗИ, които проверяват параметрите на водата, като микробиология. Нищо повече!

На една сграда като й се........

© Труд