We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Година изборног расплета у РС - Најпожељнија ...

1 0 0
12.01.2018

Иако ће општи избори у БиХ бити одржани тек у октобру, предизборна кампања је давно почела. Стартне позиције у Републици Српској се још заузимају, а није најјасније ни ко ће са које позиције кренути у изборну трку.

У опозиционој коалицији Савез за промене (СзП), коју чине Српска демократска странка (СДС), Партија демократског прогреса (ПДП) и Народни демократски покрет (НДП) најављују да ће имати заједничке кандидате за две најважније функције - председника РС и српског члана Председништва БиХ, али договор о именима кандидата још није постигнут. С друге стране, у владајућој коалицији Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика, Социјалистичке партије (СП) Петра Ђокића и Демократског народног савеза (ДНС) Марка Павића још није договорено да ли ће за поменуте две функције имати заједничке кандидате, понајпре због ривалства СНСД-а и ДНС-а.

Најпожељнија удавача и/или неколико младожења

У ДНС-у никако не одустају од намере да њихов кандидат буде заједнички кандидат владајуће коалиције за председника РС, а да СНСД да заједничког кандидата за српског члана Председништва БиХ. Додик је, пак, изричит у намери да његова партија да кандидате у име целе коалиције за обе функције, с тим да не открива да ли ће се он сам кандидовати за Председништво БиХ, пошто, по Уставу РС, више не може да буде председник Српске. А спекулације да, уместо тога, себе види као премијера РС након наредних избора нити потврђује, нити демантује.

Истини за вољу, то и није у могућности да учини, јер његова евентуална намера да буде премијер тешко може бити остварена без чврстог договора са ДНС-ом о већ поменутим кандидатурама. Просто, Додик не може са сигурношћу да тврди да би СНСД и СП могли на изборима освојити натполовичну већину у Народној скупштини РС без ДНС-а, а уз помоћ мањих партија које су настале иступањем неколико посланика СДС-а из те странке након избора 2014. године, попут Уједињене Српске Ненада Стевандића и Успешне Српске Златка Максимовића. Уколико ови пређу цензус и освоје бар 4-5 посланика на рачун СзП-а.

Такође, ни у........

© НСПМ