We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Протестите и кризата на неолибералната идеологическа хегемония

3 0 38
27.11.2018

/Поглед.инфо/ Над сто хиляди души протестират през последната седмица във Франция, където сблъсъците и ранените говорят, че след като системните партии в тази страна отидоха на боклука на историята, там ще бъде захвърлен и изглеждащият антисистемен Макрон. Едва 25% от французите имат доверие в него само след година и половина управление, а над 70% не го искат. В Германия Ангела Меркел е на смъртното си политическо ложе, а двете основни системни партии са в най-тежката си криза от Втората световна война насам. У нас през последната година почти всеки ден има някакъв локален протест, а през последната седмица в цялата страна протестират хора, отхвърлящи не само управляващите, а и системата, която те символизират.

Противоречията, които поражда глобализираният неолиберален капитализъм, провокираха през последните две десетилетия повече протести, отколкото в цялата предходна история на света. Започна се през 1999 г. в Сиатъл, където бе провалена срещата на Световната търговска организация. След това дойдоха протестите срещу войната в Ирак, „Окупирай Уолстрийт“, „99% срещу 1%“ (срещу единия процент най-богати). Имаше „Арабска пролет“ и „цветни революции“, чието последно проявление беше украинският „Майдан“.

Медиите като основен идеологически апарат за налагане на легитимност и оправданост на властовите структури все повече не успяват да си вършат успешно работата. Навсякъде доверието към институции, лидери, но и към медиите, налагащи в съзнанието на хората неолибералния идеологически порядък, се срива.

Идеите за идеологическата хегемония, а след това и за идеологическите апарати, са формулирани през 30-те години на миналия век от Антонио Грамши и през 70-те години от Луи Алтюсер. Това става в два периода на кризисни процеси на капитализма.

Грамши формулира концепцията за идеологическата хегемония във времето на коренна промяна в резултат на голямата икономическа криза и преди това на Първата световна война в Европа. Това е промяна във възгледите на милиони хора, в съдържанието и ролята на пропагандата, в начина, по който се легитимират разпадът на предходните политически режими и възходът на фашизма. В този смисъл можем да кажем, че медиите........

© Поглед Инфо