We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ангел – един живот на релси Бившият жп служител кореспондира с колеги от цял свят на есперанто

5 0 126
12.11.2018

На 80 железничарят надяна костюм и червена фуражка, за да посрещне царския влак

80-годишният Ангел Мъглов от великотърновското село Самоводене е живата история на родните железници. Достолепният мъж владее международния език есперанто, обикаля света и живо се интересува от техническия напредък в областта на железопътния транспорт на всички континенти.

Ангел с гордост заявява, че целият му трудов стаж е преминал в БДЖ. Цели 36 години е работил предимно в Железопътното управление в Горна Оряховица като ръководител движение и влаков диспечер за регулиране на влаковете в северната жп-мрежа. Трудовата му дейност стартирала на гара „Яворовец” и приключила в отдел „Контейнери”. На прочутата с историческото си минало жп гара „Трапезица” във Велико Търново пък стажувал и там положил държавния си изпит за ръководител движение. На 23 септември тази година Ангел Мъглов отново надяна костюм и с червена фуражка и палка лично посрещна царския влак, който направи обиколка по повод честването на 110-годишнината от обявяването на Независимостта.

Преди дни пък ексжелезничарят се вози във влак с омбудсмана Мая Манолова.

„Пътувах с нея час и половина от Горна Оряховица до Шумен. Поздравих Манолова, че е избрала да пътува с влак. Казах й, че адмирирам идеята, защото така може да се срещне с повече хора от страната и да чуе техните болки........

© Труд