We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Българският преход към капитализъм през очите на Томас Мор и Георг Хегел

3 0 45
11.11.2018

/Поглед.инфо/ Днес се навършват 29 години от началото на прехода към капитализъм, либерално маскиран идеологически като „преход към демокрация“. Какво стана за тези 29 години? За да си обясним това нека се обърнем към двама знаменити мислители, които описват аналогични етапи на преход към капитализъм в историята – Томас Мор, описващ началото на икокомическия преход към капитализъм в Англия по времето на династията на Тюдорите и Георг Хегел, описващ политическия преход към капитализъм, свързан с Френската буржоазна революция.

Томас Мор описва в своето знаменито произведение „Утопия“ през 1516 г. началото на развитието на капитализма като икономическа система. В първата част на своята работа той произнася знаменитата фраза „Овцете изядоха хората“, с която дава израз на това как общата, принадлежаща на всички преди това общинска земя, е заграбена от новопоявяващите се капиталисти, за да отглеждат на тях овце, което е една от формите на печеливш бизнес в началото на развитие на капитализма. В резултат на това хиляди хора са останали без препитание, превръщайки се в клошари, скитници, престъпници. Но същото стана и и у нас след 1989 г. С тържествени викове „Днес е хубав ден за българската демокрация!“ бе премахнато колективното владеене на земята от българските селяни, тя бе оградена за частни собственици, и най-напред стотици хиляди роми, които работеха в селското стопанство, останаха без работа, напуснаха своите родни места, изградиха гета край големите градове и се превърнаха в скитници, клошари, бездомници, престъпници. Днес основното богатство от нея се извлича от стотина аграрни олигарси, които концентрираха в ръцете си богатството, принадлежало преди това на стотици хиляди хора.

След това бяха разграбени и унищожени принадлежащи на целия български народ хиляди индустриални предприятия, станали притежание на малка група новопоявили се български капиталисти и западни корпорации. А работещите в тях около 1.5 милиона, работници, инженери, служители в огромната си част бяха декласирани, лумпенизирани, станаха безработни, загубиха предходния си статус, много умряха от стрес и невъзможност да се лекуват, от срива на всички социални отношения или напуснаха страната, скитайки се немили-недраги по света. Извършен бе хиляди пъти по-голям грабеж на общо богатство, отколкото по времето на Томас Мор и Хенрих VIII в началните етапи на развитието на капитализма в Европа. А и броят на „изядените от овцете хора“ беше много по-голям.

Времето на прехода към капитализъм след 1989 г. станаха тъмните и ужасяващи години на най-големият грабеж в 1300-годишната история на България. Три бяха основните форми, чрез които се реализира този грабеж:

Първо, собственост за над 100 милиарда, създадена по времето на социализма, бе разграбена и приватизирана за няколко милиарда. Част от нея бе просто унищожена и разпродадена на скрап, друга част бе взета на безценица от чужди фирми, които изнесоха машините в своите предприятия в чужбина и закриха съответните производства у нас, за да не им са конкуренти, трета част – стана собственост на едно свръхбогато малцинство, новата капиталистическа класа в България.

Второ. Друга част бе изнесена, скрита по офшорки и в крайна сметка стана двигател на икономиките на държавите от капиталистическия център. Според проучване на нелегалните финансови потоци в различни страни в света,п равено ежегодно от намиращата се във Вашингтон организация Global Financial Integrity, в периода 2004-2013 г. от България са излезли нелегални финансови потоци за близо 25........

© Поглед Инфо