We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

О, Шипка, защо си двойна? Два съседни върха на Балкана носят еднакво име

7 0 49
08.11.2018

Недоразумението се получава през 1977 след указ на Народното събрание

Парадоксът е разкрит от проф. Петко Петков, който настоява за корекция на историческата неправда

Два върха в Стара планина носят името „Шипка”. Този парадокс е разкрит от проф. Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, който е направил задълбочено изследване по проблема и настоява за корекция на историческата неправда. Събраните доказателства, ученият е представил в издадената наскоро „Книга за върховете „Св. Никола” и Шипка”.

„През 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание тогавашната власт преименува връх „Свети Никола“ на „Столетов връх. С Указ на Държавния съвет № 1454 от 30 септември 1977 г. пък връх „Столетов“ е преименуван на втори връх Шипка, без да е указано как да се избегне повторението с името на съседното историческо възвишение. По този начин от 1977 г. се установяват два върха с едно и също име Шипка на разстояние само от един километър помежду им. Старият „Св. Никола” е с височина 1326 метра, а другият, отстоящ на север-северозапад от него, който винаги се е наричал Шипка, е висок 1232 метра”, изтъква проф. Петков.

Тогава никой не е предвидил затрудненията, които ще последват от последното преименуване, въвеждащо дублиране на имената на двата хребета. Днес с името Шипка се свързва най-често този връх, на който се намира Паметникът на свободата. Само малка част от посетителите на тези паметни места знаят за съседния връх Шипка, който през 1877 г. е включен в главната отбранителна позиция, на........

© Труд