Tη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο ταυτόχρονες εξαιρετικά επικίνδυνες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να προσπαθήσει να κλείσει ένα άλλο μέτωπο, που αποτελεί τη σημαντικότερη γεωπολιτική πρόκληση για τη χώρα του, δηλαδή την Κίνα, καθώς επιδιώκει την οικοδόμηση νέων συμμαχιών στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, με σκοπό τη «συγκράτηση» αυτής ακριβώς της κινεζικής απειλής. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος που ο αμερικανός πρόεδρος επεδίωξε μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, επί αμερικανικού εδάφους μάλιστα, το οποίο είχε να επισκεφθεί 6 ολόκληρα χρόνια. Η ελπίδα ήταν παράλληλα να πεισθεί ο Σι να ασκήσει την επιρροή του στο ιρανικό καθεστώς, με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις, ώστε να κρατηθεί μακριά από μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ. Και όλα αυτά ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, με πρώτο τον Τραμπ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τώρα να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να παρουσιάσει, μέσα στο σκοτεινό σκηνικό αυτής της περιόδου, μια διεθνή επιτυχία. Καθώς μάλιστα στο Μεσανατολικό ακολουθεί μια αντιφατική πολιτική, προκειμένου για προεκλογικούς λόγους να ικανοποιήσει το πανίσχυρό εβραϊκό λόμπι, ενώ γνωρίζει – και το διακηρύσσει άλλωστε – ότι πραγματική λύση χωρίς την εξασφάλιση του παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να υπάρξει. Λύση όμως που μάχεται ανοικτά ο Νετανιάχου, με τον οποίο διστάζει να έλθει σε ανοικτή αντιπαράθεση. Τη στιγμή που ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει και στην Ουκρανία πρόβλημα όχι μόνο με τη γενικότερη κόπωση της κοινής γνώμης από τον συνεχιζόμενο, χωρίς διαφαινόμενο τέλος, πόλεμο, αλλά κυρίως επειδή οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να ψηφίσουν στο Κογκρέσο την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα αυτή. Ενώ τώρα, με αφορμή τις συνομιλίες με τον Σι, βρήκε την ευκαιρία η ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών να τον κατηγορήσει για απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω

QOSHE - Το «Σύνδρομο της Κίνας» - Καρτάλης Γιάννης
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Το «Σύνδρομο της Κίνας»

6 0
19.11.2023

Tη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο ταυτόχρονες εξαιρετικά επικίνδυνες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να προσπαθήσει να κλείσει ένα άλλο μέτωπο, που αποτελεί τη σημαντικότερη γεωπολιτική πρόκληση για τη χώρα του, δηλαδή την Κίνα, καθώς επιδιώκει την οικοδόμηση νέων συμμαχιών στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, με σκοπό τη «συγκράτηση» αυτής ακριβώς της κινεζικής απειλής. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος που ο αμερικανός πρόεδρος επεδίωξε μια απευθείας συνάντηση με........

© Το Βήμα


Get it on Google Play