We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Отец Зоран Мамучевски от Горна Оряховица: Само с добро сърце и вяра стават чудеса Младият духовник от Македония е отдаден на Бог, но издържа семейството си с аутсорсинг

3 0 0
28.10.2018

Отецът смята, че най-важното е да има мир и разбирателство на Балканите

Доброто трябва да се случва всеки ден. Само с доброта в сърцето и силна вяра, идват чудесата! В това е убеден отец Зоран Мамучевски, който е предстоятел на храма „Свети Трисветители“ в квартал „Пролет“ в Горна Оряховица и на църквите в селата Раданово и Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш.

Към малкия молитвен дом в железничарския град има модерно обзаведена кухня, която се е прославила като място, където бедни хора могат да получат топла храна. Самият отец Зоран често е спонсор на църковната трапезария, а тя храни около 50-70 души, като продуктите са предимно дарение от миряни.

Духовникът на Христова възраст служи от 6 години. Родом е от град Берово, Македония. В родословието на 33-годишният Зоран Мамучевски е имало духовници, а той от дете е мечтаел да стане свещеник. Завършил е Духовната Семинария „Св. Климент Охридски“ в Скопие през 2005 г. След това продължил обучението си в Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Завършил за три години, защото взел две години следване за една. Магистратурата си пък изкарал в Института за православни християнски изследвания в Кеймбридж, Великобритания.

„Специализирах пастирско богословие. Обучението беше с много практически занимания в институции и най-вече в болници. Работех много с болни деца и пациенти, които са близо до смъртта, и на които трябваше да се вдъхне успокоение в дните и часовете преди да си тръгнат от този свят. Това обучение се оказа........

© Труд