We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Жаир Болсонаро – Тръмп от Амазонка

3 0 0
12.10.2018

Добрите хора на Бразилия искат да се отърват от социализма. Те не искат режима на Венецуела. Те искат либерална икономика и да защитават семейните си ценности. Не искаме утре да бъдем това, което е Венецуела днес. Това каза в понеледник пред репортери крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро, след като бе обявено че печели първия тур на вота с близо 48 на сто от подадените гласове и има над 17 % преднина пред идващия на второ място.

Според всяка аритметика бившият капитан от въоръжените сили на страната ще е следващият държавен глава на най-голямата икономика в Южна Америка и на девето място в света. Скандалният с изказванията и позициите си Болсонаро печели изборите в 16 от 26-те щата на Бразилия, както и във федералния район, където е разположена едноименната столица на страната. Крайнодесният кандидат има смазваща преднина в южния щат Санта Катарина, където 65,82 % от избирателите са гласували са него, но също така печели убедително в трите най-големи бразилски щати – Рио де Жанейро (59,79 %), Минас Жерайс (48,31 %) и Сао Пауло (53 %). Последният резултат е особено тежък за основния му опонент Фернандо Хадад от Партията на работниците, който е и бивш кмет на най-гъсто населения град в Бразилия, в Западното и в Южното полукълбо.

За ужас на природозащитниците и хората със здрав разум, Болсонаро, който по време на предизборната си кампания обеща да закрие бразилското министерство на околната среда, да отвори природните резервати за добив на подземни ресурси и въобще да изтегли Бразилия от Парижкото споразумение за климата, печели също така и в щатите от района на Амазонка – Рорайма, Акре и........

© Труд