We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Македония: презареждане на "барутния погреб"

4 0 0
11.10.2018

/Поглед.инфо/ Ритник в лицето на българската история

ТВ канал "Сител", Скопие, 6 октомври 2018 г.:
"Чија е Самоиловата држава - македонска или бугарска" - една од темите на мешовитата македонско-бугарска комисија. Самоиловата држава прва за ревизија во учебниците по историја во Македонија и Бугарија... На Бугарите им пречи што државата на Самоил е претставена како македонска, а на нашите историчари, пак, бугаризацијата на самоиловото царство... Од македонска страна е побарано Македонија да биде отстранета од поимот бугарски земји во учебниците во делот за праисторија... Праисторија, антика и среден век биле темите за дискусија на мешовитата комисија, а за илинденците ќе расправаат на некоја следна средба..."
Това е част от информацията за работата на българо-македонската комисия.

С какво се занимава тази комисия? Разисква чия е Самуиловата държава, щото на македонските историчари им пречела "българизацията на самуиловото царство"! И за да не им пречи, българите тутакси да си ревизират учебниците, че да се сложи край на "българска хегемония". Вярно, българските историци са много коварни и коварно българизират българската история. И още по-коварно твърдят, че цар Самуил е български цар, че Самуиловата държава е българската държава, че столицата на българския цар Самуил и на българската държава в определен исторически период се нарича Охрид. Това оскърбява македонските историчари и накърнява духа на евроатлантическото добросъседство.

Ако днес българските учени в тази комисия допускат, приемат и участват в една абсурдна, антинаучна и антиисторическа дискусия, натрапена провокативно от македонските историчари, утре ще допуснат също толкова антинаучни дискусии на тема са ли Гоце и Яне българи или напротив. "Напротив! Напротив!" - викат историчарите.

Ако днес в тая "мешовита комисия" тъй я "расправаат" историята, то за "илинденците ќе расправаат" историята по същия начин утре. Всъщност, отдавна я "расправаат" - "Илинденското въстание е македонско и ако........

© Поглед Инфо