We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Симеон Дянков: Плосък данък още най-малко 5 години

4 0 0
11.10.2018

* Ограничение на търговската печалба има само във Венецуела и Северна Корея

* Дръжте парите си в левове и евро - стабилни са

* В следващите 2 години основен приоритет трябва да е завършването на магистрала "Хемус"

* Значителна група популисти-националисти се чака в новия Европарламент

* Тази година финансовите пазари могат да се определят с една дума: несигурност.

* Вдигането на лихвите от Европейската централна банка ще има положителен ефект за нас

* Пиша книга за икономиката на бъдещето

- Г-н Дянков, 10 години след въвеждането на плоския данък в България се породи дискусия около неговата ефективност. Бившият премиер Иван Костов призова за замяната му с прогресивен данък, синдикатите също поискаха прогресивна скала, към тях се присъединиха БСП и АБВ. Какъв е вашият коментар - има ли необходимост да сменя плоският данък с прогресивен?

- Рано е да се мисли за промени в данъчната система. Тя работи добре за българите. 10 години е била стабилна. Тази стабилност ни е нужна още най-малко 5 години, за да може България да се фокусира върху други теми като икономическия растеж и преодоляване на неравенството между регионите.

- Рекламираме България пред чуждите инвеститори като страна с изключително ниски налози за бизнеса. Ако настъпи промяна в данъчната система, как ще се отрази това на чуждестранните инвестиции?

- И на българския бизнес, и на външния, е необходима стабилност. Вече 10 години сме се откроили като държава с ниски данъци и за бизнеса, и за домакинствата. Добре е тази дефиниция да се запази още няколко години.

- В навечерието на дебата по бюджета за 2019 г. БСП настоя ДДС за хляба да стане 5 %. Министър Румен Порожанов в някаква степен се съгласи, казвайки, че намаляването на ДДС за насъщния ще изсветли сектора. Добра идея ли е това?

- Не. Не й е сега времето. България има ниски данъци. И ако кажем: да, хлябът заслужава по-ниско ДДС, тогава влизаме в дебат за ДДС върху много други важни стоки - лекарства, учебници и т.н. Това ще наруши стабилността, за която говорим.

- От своя страна коалиционният партньор на ГЕРБ - ВМРО, предложи да бъде въведена максимална ставка за печалбата на търговците върху 10 основни храни - хляб, мляко, кашкавал, месо и т.н. Има ли подобни практики в Европа?

- Подобна практика има само във Венецуела и в Северна Корея. Но знаем как страда населението в двете страни. Първо, това е трудно да се направи, защото как точно ще се знае каква е печалбата на всяка една фирма или търговска верига. И второ, не е работа на държавата да слага максимални ставки. По-важно е чрез КЗК например, да гледа по какъв начин се определят печалбите в различните сектори и дали някъде има свръхпечалба. Така се защитава конкуренцията в различните държави. България трябва да следва този модел.

- Как ще коментирате искането на президента Румен Радев парламентът да решава за какво да се харчи бюджетният излишък?

- Бюджетното салдо се мени през годината - обикновено започва с излишък до септември, след което идват три месеца с дефицити. Заради тази динамика е трудно да се наложи цялостно правило. Но е възможно........

© Стандарт Нюз