We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Генерал-майор Цанко Стойков – Пилот №1

3 0 59
11.10.2018

Не са много хората, които знаят, че преди 91 години в Казанлък се откриват летище, училище за пилоти и фабрика за самолети на чешката фирма Аеро-Прага. Също там, но в началото на 1963 г. се ражда командирът на днешните Български Военновъздушни сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков. Като всеки пилот, той е оптимист и се надява на възраждане на авиационната ни индустрия. На първо време, според него, чрез подобно сътрудничество, бихме могли да си върнем някои стари позиции.

Тръгнал от авиационен град, преминал през Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия, днес е на изключително отговорна позиция. На него се падна не само да командва въздушната отбрана на страната, но и да взема съдбоносни решения за превъоръжаване на бойната ни авиация. Въпросът не е “Ще успее ли?”. По-скоро за ген. Стойков казват “Длъжен е да успее”, за да сме спокойни за родното небе.

Основания за оптимизъм има. Първо и най-вече, защото изтребителната авиация е живота на ген. Стойков. Много преди да ес качи на самолета. По-старите авиатори имат отлични спомени за баща му подполковник Иван Стойков, като командир на ескадрила и инспектор по техника на пилотирането в 21-и изтребителен авиополк в Узунджово. Превъзходен пилот на МиГ-15 и МиГ-17, човек и педагог, казват те.

Първите си офицерски крачки ген. Стойков прави в авиобаза “Граф Игнатиево”. И така за 17 години заема 11 длъжности от младши пилот до командир на авиобазата. Плюс три години обучение в престижните Военна академия “Георги С. Раковски” в София и Военновъздушен колеж “Максуел” в САЩ. С над 1500 пролетени часа на L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ- 29. Няма как иначе да носи........

© Труд