We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Председателят на НС „Недвижими имоти в България“ Добромир Ганев пред „Труд“: Брокер се избира като личен лекар, като адвокат Държавата не бива да наказва с нов данък собствениците, които влагат своите спестявания в имот

4 0 1
11.10.2018

Защо е важно България да има жилищна стратегия 2030, какво предлага в нея Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ), каква е ситуацията на пазара и растат ли цените, има ли търсене на ваканционни имоти и луксозно строителство? По тези и други въпроси разговаряме с новия председател на НСНИ Добромир Ганев.

– Г-н Ганев, НСНИ участва в дебатите за новата жилищна стратегия 2030. Какво предвижда тя за потребителите, за участниците на пазара на недвижими имоти. Какви данъчни промени се очакват? Справедливо ли е да се увеличи данъчната тежест за всяко следващо жилище?
– МРРБ предложи проект, изключително важен в дългосрочната визия на жилищния сектор в страната до 2030 г. НСНИ оценява усилията и счита, че това е един позитивен и необходим акт, като в същото време отправихме някои допълнения и забележки, които биха могли да бъдат в полза на новата жилищна стратегия. Тя е създадена на базата на проучване на Световната банка, в което се коментират няколко проблема в жилищния сектор. Един от тях е свързан с пренаселеността на голяма част от обитаваните жилища, а от друга страна с големия брой ненаселени, празни имоти, закупени с цел инвестиция. Втората тема е свързана с напредналата експлоатационна годност и слабата енергийна ефективност най-вече на панелните жилища, създавайки сериозни проблеми на този пазар. Останалите акцентиса свързани със сеизмичността на някои сгради, с лошата поддръжка на общите части, с публично-частно партньорство при създаването на социални жилища. Необходими са промени в Закона за етажната собственост, в Закона за задълженията и договорите, свързани с наемните отношения.

– А как гледате на идеята за по-високи данъци за празните жилища?
– НСНИ изрази несъгласие да бъдат наказвани с допълнителен налог собствениците на празни жилища. Считаме, че една голяма част от нашите сънародници, които живеят в чужбина, инвестират в българската икономика, закупувайки недвижимости тук. Искането за облагане с нов данък е може би с намерението да се извадят на светло имоти, които се отдават под наем без да се декларират. Но НСНИ, заедно Камарата на строителите, Камарата на архитектите се обединихме около становището, че държавата не бива да наказва собствениците, които използват вложението в имот като закрила за своите спестявания, а и решението дали да го държат празен, си е тяхно конституционно право. Мисля, че представителите на министерството се вслушаха и в последващи изяви коментираха, че също поглеждат към решаване на проблемите със стимули, а не наказания. Колкото до предложението на финансовото министерство за отпадане на отстъпки в данъчното облагане за всяко следващо жилище, личното ми мнение е, че това е справедливо и неукоримо решение. В България данъците върху имотите не са високи. Министърът на финансите изхожда от презумцията, че човек, който има второ и трето жилище, няма грижа с изхранването си и трябва да е готов да плаща по-висок данък. Проблемът не е в евентуалното покачване на размера на данъка, а в........

© Труд