We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Студенти от Търново изработват витражите на катедрала Факултетът по изобразително изкуство при ВТУ разполага с много добра база по стъклопис

4 0 0
02.10.2018

Строят многоетажна сграда с подземни паркинги, ателиета за преподаватели и студенти

Половин век празнува тази година Факултетът по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Той е един от първите факултети при създаването на висшето училище в старата столица заедно с Историческия, Педагогическия и Филологическия факултети.

„През 1963 г. дори първият декан на Историческия факултет е художник. През 60-те години в старата столица пък са поканени видни български творци и преподаватели в Художествената академия като проф. Васил Стоилов, проф. Никола Кожухаров, които да обучават кадри. Веднага от студентската скамейка от София тук пристигат като млади асистенти Никола Гелов и Александър Терзиев, които впоследствие обучават поколения студенти и се утвърждават като едни от доайените в академичния състав“, разказва деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. Борис Желев.

Той споделя, че в онези години над 20 творци от София идват да живеят, преподават и творят във Велико Търново, а културният живот в болярския град се възражда.

През 70-те и 80-те години на миналия век, факултетът започва да създава свои преподаватели, а в момента академичният състав наброява 40 човека, от които половината са хабилитирани.

До 90-те години „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ е единствената извънстолична специалност. Сега във факултета са приети студенти по 6 специалности – „Живопис“, „Скулптура“, „Стенопис“, Графичен дизайн“, „Графика“, „Рисуване и........

© Труд